Hem

Beo-bloggen: #viberättar – en ny sajt för ett tryggare internet

Vi vet att allt för många unga utsätts för hat och nedsättande kommentarer på nätet. Det syns inte minst i de anmälningar som kommer in till BEO. Vi vet också att de allra flesta håller tyst om sina erfarenheter, och att vi vuxna har svårt att få överblick över hur nätvardagen för unga faktiskt ser ut.

Tidigare i år blev jag inbjuden att delta i Prins Carl Philips & prinsessan Sofias stiftelses nya projekt #viberättar. Det blev ett givande samtal om hur olika delar av samhället kan hjälpas åt för att minska näthatet. Jag tycker att det är ett mycket viktigt och bra initiativ och att det är positivt att så många aktörer som möjligt lyfter de här frågorna. Ingen som blivit utsatt för hat, kränkningar eller hot ska behöva ta på sig skulden. Vem som helst kan bli utsatt, men det finns hjälp att få. Att berätta om det man varit med om kan vara ett första steg.

 

Jag har även bidragit med råd till den som blivit utsatt. Det är viktigt att känna till att skolan alltid har en skyldighet att hjälpa och utreda om kommentarerna har en koppling till skolans verksamhet. Fler råd från mig hittar du här: https://prinsparetsstiftelse.se/viberattar/vad-sager-barn-och-elevombudet/

 

Inlägget publicerades först på BEO-bloggen hos elevhalsan.se