Hem

”Neda, du är helt värdelös, alla hatar dig, kan inte du bara försvinna?”

I fyran byter Neda skola, men det gör även barn från hennes gamla skola. Redan första dagen säger en flicka högt och tydligt att Neda varit mobbad på sin gamla skola och att hon är dum i huvudet. Ryktet sprids vidare till Nedas nya klasskompisar. En av de nya klasskompisarna heter Lina. Ibland är de kompisar, men oftast stör sig Lina på det mesta hos Neda, både vad hon gör och har på sig. Lina och andra tjejer i klassen börjar sprida rykten om Neda och hennes familj, som att Nedas mamma är prostituerad och söker kunder utanför skolan.

En dag ringer en lärare från Nedas gamla skola hem till Nedas mamma och berättar att hon har fått ett mejl med grova sexuella anspelningar från Nedas mejladress. Men Neda säger att det inte var hon som skickat det. När läraren senare tar reda på från vilken IP-adress mejlet skickats visade det sig komma från en pojke i Nedas klass.

Nu har Neda nästan ingen att vara med. De andra pratar bakom ryggen på henne och ingen vill sitta bredvid henne i klassrummet. Ibland blir det högljudda protester när läraren föreslår det. Neda måste kämpa för att få vänner. En gång bjuder hon in hela klassen till sin födelsedag. Men några av de andra tjejerna försöker styra hela festen. De mejlar henne och talar om vilken mat hon ska bjuda på, vilka i klassen hon får bjuda – och inte bjuda. Om inte Neda gör som de säger ska de se till att ingen kommer på festen. Kränkningarna fortsätter.

MOBBNINGEN PÅVERKAR HELA FAMILJEN

De andra imiterar Neda och säger elaka saker. Mobbningen av Neda påverkar hela familjen. Hennes mamma är så stressad att hon vid ett tillfälle får åka akut till sjukhuset. Det ger ett nytt tillfälle att håna Neda.

”Din mamma är så jävla fet och äter fel att hon får skylla sig själv om hon dör.”

De tjejer som leder mobbningen lägger ut en nidsång om Nedas familj på nätet. Flera andra elever sjunger sången när de går förbi Neda.

”Din morsa horar runt på stan, du komer bli likadan. Du vet inte vem din pappa är, för din mamma var packad när hon gjorde dej. Vi e prinsessorna …, du är uteliggare i förorten, så skaffa dej pengar, skaffa ett liv. Träna bort fettet och börja på gym, men du kommer aldrig bli grym.”

Neda har större fötter än de andra. Även det retar de henne för.

”Kolla långemans fötter vad stora de är” säger de.

Ibland gömmer de hennes skor och Neda får gå ut i bara strumporna. För att inte de andra ska retas vill hon att hennes mamma ska göra så att skonumret inte syns när de köper nya skor. Varje morgon har de andra tjejerna en ritual. En av dem håller koll på när Neda kommer till skolan, då kallar hon på de andra tjejerna som ställer sig på led. När Neda går förbi säger de inget men tittar på henne, uppifrån och ned, harklar sig och fnissar.

När andra elever går förbi Neda i korridoren hostar de och i hostningen ett knappt hörbart…Hora…Nu har även killarna i klassen börjat ge sig på Neda och situationen är outhärdlig. Hennes mamma tar kontakt med skolan för att försöka få till ett möte med de andra barnens föräldrar. Men när de träffas vill deras föräldrar inte alls se vad som händer i klassen. Istället blir de upprörda och ansätter Nedas mamma.

Allt som Neda gör tycker de andra är fel. Inför jullovet har de flesta på sig tomteluvor. Av någon anledning är det Nedas det är fel på. Ta av dig luvan, tjatar de andra barnen. Jag får migrän av din luva, kommenterar en tjej. Samma dag är det någon som skär sönder hennes stövlar.

HOTAS TILL LIVET

Neda har nästan alltid ont i magen. Idag sitter hon på toaletten för att få vara ifred. I korridoren utanför hänger hennes jacka och väska. Utanför toaletten hör hon att Lisa, Teresa och Niklas har kommit. De snackar och skojbråkar med varandra. Plötsligt rycker de i dörren och frågar vem fan som är där. Neda svarar inte. De fortsätter att rycka i dörren. Neda säger att det är upptaget. 

”Jaså, är det du din jävla Neda.”

I korridoren hör hon hur hennes telefon ringer. Teresa och Niklas river ut alla sakerna ur väskan och tar telefonen.

”Det är din jävla morsa i telefon”, skriker Niklas.

De viskar med varandra.

”Kom ut din jävel så ska vi döda dig!”

”Ja kom ut, vi kommer att vänta här tills du kommer ut, då ska vi döda dig!”

De börjar banka och rycka i dörren. Nu sluter andra elever upp.

”Det här kanske kan locka ut den jävla subban”, säger någon och trycker in kondomer under toalettdörren.  De sticker in lappar under dörren, en föreställer en hänggubbe. De slår trumvirvlar med knytnävarna på dörren så att spegeln på toaletten skakar. Niklas säger att han har en nyckel till toaletten. Neda håller emot dörren så hon har stora blåsor på händerna. Hon gråter. Hon får panikångest. Tänk om jag dör här inne?

Nu hör en lärare vad som händer. Efteråt försöker hon få ett samtal med alla som varit med. Men de flesta sticker, bara några av medlöparna stannar kvar. Neda och hennes mamma polisanmäler händelsen. Men trots polisanmälan, trots upprepade kontakter med skolan och trots kontakter med utbildningschefen blir inte situationen bättre.
Läget är nu ohållbart. Neda kräks när hon ska gå till skolan, magen värker. Till sist tvingas Neda byta skola.

SKOLAN SÄGER: Neda blir lätt indragen i konflikter 
Neda har hela tiden haft kamrater, men provocerar själv andra och blir lätt indragen i konflikter. Konflikterna har lett till att hon blivit kränkt. Skolan anser också att Neda är särskilt känslig. Om andra elever utsatts för samma saker, hade de kanske inte reagerat på samma sätt. Vidare menar skolan att de utrett händelserna och vidtagit en mängd åtgärder för att försöka komma till rätta med kränkningarna.

BEO BEDÖMER: Neda kränkt
Neda har blivit kränkt. Skolan har brustit i sitt förebyggande arbete, till exempel beskriver inte den plan mot kränkande behandling som alla skolor ska ha vilka förebyggande insatser som krävts. Det har inte heller gjorts någon kartläggning av situationen på den aktuella skolan. Skolan har framför allt utrett kränkningarna mot Neda genom att samtala med de inblandade eleverna, men detta har inte varit tillräckligt. De har också bara vidtagit akuta åtgärder och det har saknats långsiktiga lösningar. Därför krävs kommunen, som är skolans huvudman, på skadestånd för Nedas räkning.