Frågor och svar
Se alla kategorierBEO:s arbete
Kan jag vända mig direkt till BEO eller måste jag först vända mig till rektorn eller huvudmannen?
Svar
Det är rektorn och huvudmannen, det vill säga kommunen som skolan ligger i eller den som driver en fristående skola, som ansvarar för att alla barn och elever har en trygg skolmiljö som är fri från kränkningar och mobbning.
Prata först med skolan
Om man upplever kränkande behandling vänder man sig till personal på skolan/förskolan, men om inte det hjälper och kränkningarna fortsätter kontaktar man rektorn
Vänd dig sedan till huvudmannen
Om inget av ovan hjälper vänder man sig till huvudmannen genom deras klagomålshantering. Huvudmannen är, till skillnad från BEO, skyldig att enligt lag ta emot och utreda samtliga klagomål/situationer.
Om man inte är nöjd med rektorns eller huvudmannens hantering kan man välja att lämna in uppgifter om missförhållanden till BEO.
BEO gör därefter en bedömning om uppgifterna ska utredas eller inte.
Hur gör jag om jag vill lämna uppgifter till BEO?
Svar
Du kan lämna uppgifter här: Lämna uppgifter
Vad händer när BEO får in en uppgift om missförhållande?
Svar
- När du lämnat uppgifter genom BEO:s webbformulär visas en bekräftelse på att vi mottagit uppgiften på din skärm. När BEO fått in en uppgift om missförhållande per mail skickar vi ut en bekräftelse till uppgiftslämnaren där vi bekräftar att vi tagit emot uppgiften.
- Vi läser och sparar alla uppgifter som kommer in till oss men vi startar inte alltid en utredning. Barn- och elevombudet avgör om en utredning ska inledas och på vilket sätt. Vi gör en samlad bedömning utifrån lagstiftningen, de inkomna uppgifterna och den kunskap vi har om verksamheten och huvudmannen sedan tidigare.
- Istället för att utreda alla inkomna uppgifter utreder och prioriterar BEO de ärenden där risken finns att barn eller elever har varit eller är utsatta för omfattande kränkningar.
- BEO motiverar inte varför vi väljer att utreda eller inte utreda den aktuella skolan/verksamheten. Ytterligare kontakt med uppgiftslämnaren sker enbart om vi behöver kompletterande information.
- Om BEO väljer att starta en utredning tar vi in information från flera håll och företräder varken huvudman eller barn/elev.
Hur många uppgifter om kränkande behandling får ni?
Svar
BEO får in cirka 2000 uppgifter om kränkande behandling per år.