Till huvudinnehåll

Frågor och svar

Se alla kategorier

Mobbning och kränkningar

Svar

Det kan till exempel vara nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden eller slag och sparkar. Kränkningarna kan även bestå av utfrysning eller hot. Det kan också vara kränkande behandling om någon skickar elaka mail eller kommentarer på internet eller via sms.

Läs mer om vad kränkande behandling kan vara

Svar

Om du blir kränkt i skolan ska du, eller dina föräldrar, prata med din lärare, rektor eller någon annan vuxen på skolan.

Skolan måste ta dig på allvar om du känner dig illa behandlad, och de är skyldiga att hjälpa dig.

Får du ändå inte hjälp, kan du vända dig till den som är ansvarig för skolan. Det kan vara en skolchef i en kommun eller ägaren till fristående skola.

Vår erfarenhet är att den som är utsatt då får snabbast hjälp.

Det är därefter du som avgör om du vill gå vidare med att skicka in uppgifter till oss.

Svar

Om någon som arbetar på skolan får reda på att en elev känner sig kränkt, ska de göra en anmälan till rektorn. Rektorn är skyldig att anmäla det vidare till huvudmannen, som då måste göra en utredning. Om utredningen visar att det handlar om en kränkning, ska skolan ta itu med situationen för att stoppa kränkningar i framtiden.

Du kan alltså kräva att skolan gör en anmälan, utreder vad som hänt och gör något åt situationen.

Svar

Lagstiftningen ställer samma krav på hanteringen av kränkande behandling i både kommunala och fristående skolor.

Svar

Enligt svensk lag finns det ingen skyldighet för skolan att göra en polisanmälan. Däremot kan skolan inom ramen för sina egna ordningsregler bestämma att en polisanmälan ska göras vid till exempel misshandel.

Svar

En plan mot kränkande behandling är ett dokument som ska innehålla mål och åtgärder och ska fungera som ett stöd i det förebyggande arbetet. Alla skolor ska ta fram en plan mot kränkande behandling för att förebygga och förhindra kränkningar. Planen ska uppdateras varje år.

Det ska finnas en plan för varje verksamhet och den ska anpassas till läget som råder där.

Svar

Det finns ingen absolut rätt för dig att kräva att mobbaren ska byta skola. Men det finns en möjlighet för skolan att som en sista åtgärd flytta en elev, med hänsyn till övriga elevers trygghet.

Svar

Ta kontakt med rektorn för ditt barns skola och prata om saken.

Skolan har en skyldighet att utreda och vidtaga åtgärder mot kränkande behandling. Utredningen får sedan visa vad som har skett och vilka eventuella åtgärder som måste vidtas. 

Svar

Ja, men det kan vara det svårt att säkerställa om det handlar om kränkande behandling när det rör sig om små barn. Det behöver till exempel inte vara kränkande behandling om ett litet barn biter andra barn, även om det sker vid upprepade tillfällen. Det kan istället handla om bristande tillsyn från förskolan eller dagbarnvårdaren.

Svar

Tillsynsansvaret för barn och elever övergår från vårdnadshavaren till huvudmannen under den tid då ett barn befinner sig i skolan och skolbarnsomsorg. Det är alltså huvudmannens uppgift att se till barnen under den tid de befinner sig i verksamheten samt ha rutiner för detta.

Tillsynsansvaret innebär att personalen ska förebygga och ingripa för barnets bästa. Tillsynsansvaret ändras precis som för vårdnadshavarna, ut efter barnets ålder, mognad och övriga omständigheter.

Välj en kategori

BEO:s arbete

Här finns några vanliga frågor och svar om BEO:s arbete.

Kränkningar och lärare

Här finns vanliga frågor och svar om kränkande behandling och lärarens roll.

Nätkränkningar

Här hittar du några vanliga frågor och svar om skolans ansvar för kränkningar på nätet.

Hittade du vad du letade efter?

Kontakta oss så hjälper vi till att svara på dina frågor.

Kontakta oss